元福麻油廠www.sesameoil.com.tw

Reference source from the internet.

من ويكيبيديا، الموسوعة الحرة

اذهب إلى: تصفح, ابحث
السمسم
شجرة السمسم
شجرة السمسم



التصنيف العلمي
مملكة: النباتية
الشعبة: المغنولية
الصف: مغنوليات
الرتبة: شفويات
الفصيلة: مشقوقة الأوراق
الجنس: Sesamum
النوع: S. indicum
الاسم الثنائي
Sesamum indicum
L.

السمسم sesame أو الجلجلان من المحاصيل الزيتية وقد استخدم غذاءاً ودهناً منذ القدم ،فالزيت الناتج عنه يحتوي على نسبة عالية من البروتينات والأحماض الدهنية والمركبات الفلافونية المضادة للأكسدة مما يساهم في احتفاظه بخواصه الطبيعية كما يستخدم زيت السمسم في الطبخ ومازالت شعوب كثيرة تستخدمه في غذائها بإضافته إلى أطباقها الشعبية ومازالت كثير من المجتمعات تعتمده في الأغراض الطبية والعلاجية كما يدخل في صناعة الحلوى والفطائر ويعرف زيت السمسم بالسيرج أو الشيرج.

كما يستخرج من السمسم بعد عصره مادة بيضاء او سمراء اللون تعرف بالطحينية.

بذور السمسم

بذور السمسم

[تحرير] الفائدة والأثر الطبي

السمسم بذور زيتية تستعمل كطعام وفي حالة الدوخة والزغللة بالعين وطنين الأذن. والبذور تلين (تشحم) الجهاز الهضمي وتعالج الإمساك. وتزيد من لبن الرضاعة لهذا يوضع علي المغات والحلبة. وزيت السمسم ويعرف بالسيرج أو بالشيرج (حسب اللفظ) يستعمل في الطبخ وقلي الأطعمة وله أعتبار خاص لدى الطائفة اليهودية, كما يستخدم في مستحضرات التجميل, وهو غني بالدهون الغير متشبعة ومضادات الأكسدة لوجود sesamin and sesamol. والأوراق تستعمل في مشاكل الكلي والمثانة وتوصف للأطفال في الإسهال والأرياح.

[تحرير] وصف نبات السمسم

وعموماً يتميز السمسم بأوراق خضراء أو أرجوانية بيضاوية الشكل تكون متقابلة على الجزء السفلي للساق ومتبادلة على العلوني منه كما تحمل نباتاته أزهاراً بيضاء أو وردية جرسية الشكل تتحول إلى ثمار كبسولية يكتمل نموها على الجزء السفلي للنبات مبكراً عنه في الأجزاء العلوية ويمكن أن تتشقق وينفدض منها البذور عند اكتمال نضحها وقد تبقى متماسكة حتى إكتمال نضج كل الثمار•

[تحرير] أصناف السمسم

ان الجنس Sesamum التابع للعائلة السمسمية يحتوي علي أكثر من 30 نوع ومجموعة كبيرة من الاصناف. وان العالم linne صنف جنس السمسم Sesamum الي نوعين موزعين هما :

  • Sesamum indium L
  • Sesamum orientale L

وان هذين النوعين ينموان في أفريقيا الاستوائية ويمكن تقسيم اصناف السمسم الي مجموعتين رئيسيتين هما :

1-اصناف نافضة او منفرطة الثمار Shaltering varieties :- وهي تلك الاصناف التي تنفرط بذورها عند النضج .

2-اصناف غير نافضة او غير مفرطة الثمار non shattering varieties هناك عدة أصناف من السمسم هي:

[تحرير] الصنف الأحمر:

الذي يتميز ببذوره الحمراء الداكنة اللون غزير النمو الخضري والتفريع حيث يصل طول النبات إلى 115 سم عند نهاية موسم النمو وتتراوح إنتاجية هذا النوع من 240 -525 كجم للفدان.

[تحرير] الصنف الأبيض :

تتميز بذوره باللون الأبيض ونباتاته طويلة تصل إلى 140 سم وهو متوسط التفريع تبلغ إنتاجيته حوالي 525 كجم للفدان. وهناك صنف ثالث وهو:

[تحرير] جيزة 23 :

ويتميز ببذور ذات لون كريمي أو بني فاتح وهو متوسط التفريع نباتاته قصيرة نسبياً تصل الانتاجية من هذا الصنف حوالي 550 كجم للفدان.

[تحرير] موعد وطرق الزراعة

يزرع السمسم اعتباراً من منتصف أو نهاية شهر فبراير إلى منتصف شهر مارس . وهناك أكثر من طريقة لزراعة السمسم فيمكن زراعته في أحواض أو جلب ذات مساحات مناسبة بطريقة النثر أو يتم زراعته في خطوط أو سطور ويجب مراعاة إزالة الحشائش الضارة بالمحصول مبكراً حتى لا تتسبب بإحداث أي أذى للمحصول.

[تحرير] السماد

هناك معادلات سمادية لابد من الإلتزام بها عند زراعة محصول السمسم حيث يفضل اجراء تحليل للتربة لمعرفة مستوى العناصر السمادية الموجودة بها قبل الزراعة فمثلاً هناك أسمدة تتم اضافتها للتربة أثناء إعداد التربة للزراعة مثل السوبر فوسفات الثلاثي كما وأن بعضها يضاف أثناء مراحل النمو المختلفة مثل الأسمدة النيتروجينية التي تساعد على تشجيع النمو الخضري ومن أهمها سماد اليوريا وكذلك الأسمدة البوتاسية مثل سلفات البوتاسيوم وهي ضرورية لتكوين ونمو البذور.

كما أن الرش بالسماد الورقي المحتوي على عناصر الزنك والمنجنيز والحديد والماغنسيوم ذو تأثير إيجابي على المحصول ويفضل أن يجرى قبل التزهير حيث يستفيد منه النبات بسرعة والسمسم من المحاصيل ذات الاحتياجات السمادية المنخفضة فلايحتاج الفدان سوى إلى 100 كلغ من سماد اليوريا وحوالي 50 كلغ من سلفات البوتاسيوم.

[تحرير] الري والاحتياجات المائية

محصول السمسم حساس للمياه لذا يفضل الري الخفيف على فترات متقاربة بعد الزراعة وعموماً فإن فترات الري تتوقف على نوع التربة وحالة الجو واحتياج النبات ففي المنطقة الداخلية مثلاً يكون الري كل 5 إلى 7 أيام بعد الإنبات حتى قبيل التزهير أما بعد التزهير وحتى النضج فيكون كل 10 أيام والحال يختلف في المناطق الساحلية حيث الرطوبة العالية نسبياً ، فإنه من المفضل أن يكون الري فيها كل 7-10 أيام بعد الإنبات وحتى قبيل التزهير وكل 7 أيام اعتباراً من مرحلة التزهير وحتى النضج

[تحرير] الآفات

تعتبر الذبابة البيضاء وديدان الأوراق والقرون والمن والبق الدقيقي من الأمراض التي تهدد محصول السمسم ويمكن مكافحتها عن طريق الرش بإحدى المبيدات الكيميائية المتخصصة ولا توجد أمراض فطرية ذات تأثير خطير سوى صدأ الأوراق في المناطق الرطبة إلا الزراعة في الوقت الموصى به واتباع كافة إرشادات المتعلقة بالعمليات الزراعية المختلفة يساعد كثيراً في زيادة درجة تحمل المحصول للإصابة بالأمراض والآفات ، كما يعتبر التقزم وهو مرض شبيه بمرض مكنسة الساحرة في الليمون من الآفات التي تهدد محصول السمسم ومن أهم أعداض هذا المرض تكوين أوراق صغيرة متزاحمة على القمة النامية للنبات كما يصبح الساق قصير السلميات مما يمنع تكون الأزهار والقرون بشكل طبيعي وينتقل المرض عن طريق نطاطات الأوراق التي تتغذى على العصارة النباتية ، وبإنتقال هذه الحشرات من النباتات المصابة إلى السليمة يتم توسيع نطاق انتشار مسببات المرض عن طريق أجزاء الفم لهذه الحشرات ، ولذلك فإن مقاومة هذه الحشرات في الأوقات المناسبة يقلل كثيراً من درجة الإصابة بالإضافة إلى أن النباتات القوية تظهر مقاومة أكبر لأعراض الإصابة.

[تحرير] مناطق زراعة السمسم

[تحرير] في سلطنة عمان

تعتبر مناطق الداخلية والظاهرة والشرقية وبعض المناطق الجبلية في منطقة الباطنة من المناطق المتميزة بزراعة السمسم•

[تحرير] وصلات خارجية



大 家好!歡迎來到元福麻油廠的世界,首先恭喜您來到這接受新的資訊讓產業更有競爭力,我們是提供專業食用油製造商,應對廠商高品質的油品需求,我們可以協 助廠商滿足您對產業的不同要求,我們有能力達到非常卓越的客戶需求品質,這是現有相關技術無法比擬的,我們成功的滿足了各行各業的要求,包括:專業調味配 方、白麻油、黑麻油、花生油、苦茶油、食用油與食材配方調整等相關問題。我們的產品涵蓋了從民生食用油到工業食品級的配方設計;從家庭到五星級飯店;從小 型食品加工生產到大型食品工廠量產;全自動整合;我們的技術可提供您連續食品加工生產的效能,我們整體的服務及卓越的技術,恭迎您親自體驗!!

元福麻油廠(專製黑麻油、花生油、苦茶油、白麻油)YOUNG FULL FOOD COMPANY http://www.sesameoil.com.tw/、 元福麻油廠專業生產純正精煉的黑麻油、胡麻油、白麻油、小香油、花生油、苦茶油、茶籽油、茶油,特製的芝麻醬、黑麻醬、花生醬、香蔥醬,並有多種口味的北 港名產、傳統禮餅、北港囍餅、餅乾糖果、訂婚囍餅、古製醬菜、傳統麻咾、花生禮品,秉持發揚傳統榨油精華,創造健康的美食文化

sesameoil 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()


元福麻油廠www.sesameoil.com.tw Reference source from the internet.


From Wikipedia, the free encyclopedia

Jump to: navigation, search
For other uses, see Sesame (disambiguation).
Sesame
Sesame plants
Sesame plants
Scientific classification
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Lamiales
Family: Pedaliaceae
Genus: Sesamum
Species: S. indicum
Binomial name
Sesamum indicum
L.

Sesame (Sesamum indicum) is a flowering plant in the genus Sesamum. The precise natural origin of the species is unknown, although numerous wild relatives occur in Africa and a smaller number in India. It is widely naturalised in tropical regions around the world and is cultivated for its edible seeds.

It is an annual plant growing to 50 to 100 cm (2-3 feet) tall, with opposite leaves 4 to 14 cm (5.5 in) long with an entire margin; they are broad lanceolate, to 5 cm (2 in) broad, at the base of the plant, narrowing to just 1 cm (half an inch) broad on the flowering stem. The flowers are white to purple, tubular, 3 to 5 cm (1 to 2 in) long, with a four-lobed mouth.

[edit] Origins

Despite the fact that the majority of the wild species of the genus Sesamum are native to sub-saharan Africa, Zohary and Hopf argue that sesame was first domesticated in India. They cite morphological and cytogenetic affinities between domesticated sesame and the south Indian native S. mulayanum Nair., as well as archeological evidence that it was cultivated at Harappa in the Indus Valley betweenlallalalla 2250 and 1750 BC, and a more recent find of charred sesame seeds in Miri Qalat and Shahi Tump in the Makran region of Pakistan. They regard the identification of sesame seeds in the finds from the tomb of Tutankhamun from ancient Egypt "might be true, but are in need of further verification."[1]

The word sesame is from Latin sesamum, borrowed from Greek sēsámon "seed or fruit of the sesame plant", borrowed from Semitic (cf. Aramaic shūmshĕmā, Arabic simsim), from Late Babylonian *shawash-shammu, itself from Assyrian shamash-shammū, from shaman shammī "plant oil".

[edit] Mythological background

According to Assyrian legend, when the gods met to create the world, they drank wine made from sesame seeds. In early Hindu legends, tales are told in which sesame seeds represent a symbol of immortality. "Open sesame," the famous phrase from the Arabian Nights, reflects the distinguishing feature of the sesame seed pod, which bursts open when it reaches maturity.[2]

[edit] Uses and nutrition

White sesame seeds

White sesame seeds

Sesame is grown primarily for its oil-rich seeds, which come in a variety of colors, from cream-white to charcoal-black. The small sesame seed is used whole in cooking for its rich nutty flavour (although such heating damages their healthful poly-unsaturated fats), and also yields sesame oil. Sesame seeds are sometimes added to breads, including bagels and the tops of hamburger buns. Sesame seeds may be baked into crackers, often in the form of sticks.

Sesame seeds can be made into a paste called tahini (used in various ways, including in hummus) and a Middle Eastern confection called halvah. In India, sections of the Middle East, and East Asia, popular treats are made from sesame mixed with honey or syrup and roasted (called pasteli in Greece). Sesame seeds are also sprinkled onto some sushi style foods. Ground and processed, the seeds can also be used in sweet confections. In Greece seeds are used in cakes, while in Togo, seeds are a main soup ingredient. The seeds are also used on bread and then eaten in Sicily. About one-third of the sesame crop imported by the United States from Mexico is purchased by McDonald's for their sesame seed buns (The Nut Factory 1999).[3]

Japanese cuisine uses sesame seeds in many ways. One is to make goma-dofu (胡麻豆腐) which is made from sesame paste and starch. Whole seeds are found in many salads and baked snacks as well. Chefs in tempura restaurants blend sesame and cottonseed oil for deep-frying. Tan and black sesame seed varieties are roasted and used for making the flavoring gomashio.

East Asian cuisines, like Chinese cuisine use sesame seeds and oil in some dishes, such as the dim sum dish, sesame seed balls (Traditional Chinese: ; Pinyin: mátuǎn), and the Vietnamese bánh rán.

Sesame flavour (through oil and roasted or raw seeds) is also very popular in Korean cuisine, used to marinate meat and vegetables.

Sesame oil was the preferred cooking oil in India until the advent of groundnut (peanut) oil.

The seeds are rich in manganese, copper, and calcium (90 mg per tablespoon for unhulled seeds, 10 mg for hulled), and contain Vitamin B1 (thiamine) and Vitamin E (tocopherol). They contain powerful antioxidants called lignans, which are also anti-carcinogenic. They also contain phytosterols, which block cholesterol production. Sesame contains one lignan unique to it called sesamin. The nutrients of sesame seeds are better absorbed if they are ground or pulverised before consumption.

There have been erroneous claims that Sesame seeds also contain a small amount of THC in each seed and when eaten enough can appear on any random screening. This error stems from a misunderstanding of the commercial drug Dronabinol, a synthetic form of THC. The normal delivery mechanism for synthetic Dronabinol is via infusion into sesame oil and encapsulation into Soft Gelatin Capsules. As a result many person are under the mistaken assumption that sesame oil naturally contains THC.

The above benefits of sesame seem to have been known from Historical times. Apparently the women of ancient Babylon would eat halva, a mixture of honey and sesame seeds, to prolong their youth and beauty, while Roman soldiers ate sesame seeds and honey to give them strength and energy.[4]

In general, the paler varieties of sesame seem to be more valued in the West and Middle East, while the black varieties are prized in the Far East.

Sesame oil is used for massage and health treatments of the body in the ancient Indian ayurvedic system with the types of massage called abhyanga and shirodhara. Ayurveda views sesame oil as the most viscous of the plant oils and believes it may pacify the health problems associated with Vata aggravation.

Although sesame leaves are edible as a potherb[1], recipes for Korean cuisine calling for "sesame leaves" are often a mistranslation, and really mean perilla[2].

A simit is a small circular Turkish bread with sesame seeds


Thai workers harvesting sesame


Dry sesame seeds


[edit] Cultivation

Sesame output in 2005

Sesame output in 2005

Sesame is grown in many parts of the world on over 5 million acres (20,000 km²). The biggest area of production is currently believed to be India, but the crop is also grown in China, Burma, Sudan and Ethiopia et al. US commercial production reportedly began in the 1950s. Area in the U.S., primarily in Texas and southwestern states, has ranged from 10,000 to 20,000 acres (40 to 80 km²) in recent years; however, the U.S. imports more sesame than it grows.[5]

Pests Sesame is used as a food plant by the larvae of some Lepidoptera species, including the Turnip Moth.

[edit] See also

大 家好!歡迎來到元福麻油廠的世界,首先恭喜您來到這接受新的資訊讓產業更有競爭力,我們是提供專業食用油製造商,應對廠商高品質的油品需求,我們可以協 助廠商滿足您對產業的不同要求,我們有能力達到非常卓越的客戶需求品質,這是現有相關技術無法比擬的,我們成功的滿足了各行各業的要求,包括:專業調味配 方、白麻油、黑麻油、花生油、苦茶油、食用油與食材配方調整等相關問題。我們的產品涵蓋了從民生食用油到工業食品級的配方設計;從家庭到五星級飯店;從小 型食品加工生產到大型食品工廠量產;全自動整合;我們的技術可提供您連續食品加工生產的效能,我們整體的服務及卓越的技術,恭迎您親自體驗!!

元福麻油廠(專製黑麻油、花生油、苦茶油、白麻油)YOUNG FULL FOOD COMPANY http://www.sesameoil.com.tw/、 元福麻油廠專業生產純正精煉的黑麻油、胡麻油、白麻油、小香油、花生油、苦茶油、茶籽油、茶油,特製的芝麻醬、黑麻醬、花生醬、香蔥醬,並有多種口味的北 港名產、傳統禮餅、北港囍餅、餅乾糖果、訂婚囍餅、古製醬菜、傳統麻咾、花生禮品,秉持發揚傳統榨油精華,創造健康的美食文化。

sesameoil 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()



元福麻油廠www.sesameoil.com.tw

Reference source from the internet.

維基百科,自由的百科全書

跳转到: 导航, 搜尋
芝麻

芝麻
分類
真核域(Eukarya)
植物界(Plantae)
被子植物門(Magnoliophyta)
雙子葉植物綱(Magnoliopsida)
脣形目(Lamiales)
胡麻科(Pedaliaceae)
胡麻屬(Sesamum)
胡麻
學名
Sesamum indicum

芝麻(Sesamum indicum)是植物界被子植物門雙子葉植物綱唇形目胡麻科胡麻屬開花植物胡麻的籽種。雖然它的近親在非洲出現,但品種的自然起源仍然是未知的。它遍佈世界上的熱帶地區。因為它的種子是可食用的,所以它被大量種植。

胡麻為一年生植物,植株高度約50-100釐米高,對生,葉緣全緣,葉長約4至14釐米,葉披針形,在植株基部的葉子較闊,寬度約五釐米;在花莖上的葉子較窄,寬度約一釐米。花一般都是筒形四瓣的,長約3到5釐米,顏色是白色到紫色。

芝麻的營養成份主要為脂肪蛋白質、醣類,並含有豐富的膳食纖維維生素B群、E與及多種微量礦物質

根據《本草綱目》,芝麻味甘、性平,是屬於強壯滋養藥物,而且能補中益氣、滋養五臟、強健筋骨、潤滑腸胃。

大 家好!歡迎來到元福麻油廠的世界,首先恭喜您來到這接受新的資訊讓產業更有競爭力,我們是提供專業食用油製造商,應對廠商高品質的油品需求,我們可以協 助廠商滿足您對產業的不同要求,我們有能力達到非常卓越的客戶需求品質,這是現有相關技術無法比擬的,我們成功的滿足了各行各業的要求,包括:專業調味配 方、白麻油、黑麻油、花生油、苦茶油、食用油與食材配方調整等相關問題。我們的產品涵蓋了從民生食用油到工業食品級的配方設計;從家庭到五星級飯店;從小 型食品加工生產到大型食品工廠量產;全自動整合;我們的技術可提供您連續食品加工生產的效能,我們整體的服務及卓越的技術,恭迎您親自體驗!!

元福麻油廠(專製黑麻油、花生油、苦茶油、白麻油)YOUNG FULL FOOD COMPANY http://www.sesameoil.com.tw/、 元福麻油廠專業生產純正精煉的黑麻油、胡麻油、白麻油、小香油、花生油、苦茶油、茶籽油、茶油,特製的芝麻醬、黑麻醬、花生醬、香蔥醬,並有多種口味的北 港名產、傳統禮餅、北港囍餅、餅乾糖果、訂婚囍餅、古製醬菜、傳統麻咾、花生禮品,秉持發揚傳統榨油精華,創造健康的美食文化

sesameoil 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()


元福麻油廠www.sesameoil.com.tw Reference source from the internet.


出典: フリー百科事典『ウィキペディア(Wikipedia)』

ゴマとは、

  1. 胡麻)植物の名前の1つ。本記事で説明する。
  2. 仏教用語の1つ。護摩
  3. (Goma)コンゴ民主共和国(旧称・ザイール共和国)東部の都市についてはゴマ (都市)参照。
  4. ブルンジの打楽器についてはゴマ (打楽器)参照。
  5. 京都府にあるJR山陰本線の駅。胡麻駅


?ゴマ

ゴマの実
分類
: 植物界 Plantae
: 被子植物門 Magnoliophyta
: 双子葉植物綱 Magnoliopsida
: ゴマノハグサ目 Scrophulariales
: ゴマ科 Pedaliaceae
: ゴマ属 Sesamum
: ゴマ S. indicum
学名
Sesamum indicum L.
和名
ゴマ
英名
sesame

ゴマ(胡麻、英:sesame、学名:Sesamum indicum)は、ゴマ科ゴマ属の一年草。

インドまたはエジプトあるいはアフリカ原産とされる。古くから食用とされ、日本にはを経由して入ったとされる。健康食品としても注目されている。

[編集] 植物学的特徴

草丈は約1mになり、葉腋に薄紫色の花をつけ、実の中に多数の種子を含む。旱魃に強く、生育後期の乾燥にはたいへん強い。逆に多雨は生育が悪くなる。

[編集] 栽培

栽培
あまり培地を選ばず、また手間もそれほどかけることなく栽培できる。5月から6月頃、畦に二条まきする。発芽適温は20度から30度で、適当な水分と温度とがあれば容易に発芽する。本葉が二枚になり草丈が成長してきたら、2回程度間引きを行い、株間を開ける。収穫は9月頃。(西日本の暖地の場合)
品種
欧米では白ゴマしか流通しておらず、アジアは半々。金ゴマは主にトルコで栽培されているらしい。

[編集] 主な産地

[編集] 歴史

アフリカのサバンナに約30種の野生種が生育しており、ゴマの起源地はサバンナ地帯、エチオピアの内陸部であろうというのが有力である。ナイル川流域では5000年以上前から栽培された記録がある。日本でも縄文時代の遺跡からゴマが出土している。

[編集] 食材としてのゴマ

種皮の色によって黒ゴマ、白ゴマ、茶ゴマに分けられるが、栄養的にはほとんど差がない。

[編集] 栄養価

脂質はオレイン酸リノール酸が80%を占め、たんぱく質も豊富に含む。 リグナンというポリフェノールを多く含む。

[編集] 食用

食材として
鞘の中に入った種子を食用とする。鞘から取り出し、洗って乾燥させた状態(洗いゴマ)で食用となるが、生のままでは種皮が固く香りも良くないので、通常は炒ったもの(炒りゴマ)を食べる。また、剥く、切る、擦りつぶすなどして、料理の材料、薬味香辛料として用いられる。
ゴマはしばしばふりかけに含まれる。ほとんど目立たない脇役だが、ゴマと食塩を混ぜただけの「ごま塩ふりかけ」では珍しく主役の位置を占める。なお、ごま塩ふりかけは赤飯にかけることが多い。また、ゴマ自体に醤油などで風味付けした「ゴマふりかけ」も存在する。
胡麻油
含油率が約50%以上あるため、絞って胡麻油として用いられる。
アレルギー
栄養価が高く健康に良いとされているゴマではあるが、近年、子供を中心にゴマアレルギーが急増している。日常、知らず摂取する機会の多い食品だけに、子供やアレルギー体質の人は注意が必要だと思われる。

[編集] ゴマに関する言葉

  • ゴマが弾ける様子から
    • アラビアンナイト」の中の一話、「アリババと40人の盗賊」に出てくる、秘密の洞窟の扉を開ける掛け声が「開け~ゴマ!」。ゴマの種がはじけ出る様から、かの地で慣用句として使われている、らしい。アラビア語では、「イフタフヤーシムシム」。
  • 形状から比喩的に - ゴマは、外見が黒いドットであることから、シンボル的な意味で用いられることがある。
    • へそのゴマ - へそに溜まる垢。成分には諸説ある。分泌物、皮脂の老廃物、衣服の繊維など。へそは皮膚が薄くなっており傷つきやすく、また傷ついた場合の衛生管理が難しいので、掃除するときは十分な注意が必要である。
    • 黒ゴマを散らしたような黒い斑点が特徴のアザラシには「ゴマフアザラシ」という名前がついている。森下裕美四こま漫画少年アシベ』に登場するゴマフアザラシの赤ちゃんの名前は「ゴマちゃん」である。
    • 画像・映像処理の分野では、ゴマを散らしたような点々としたノイズを「ごま塩ノイズ」と呼ぶ。
    • 白髪が混じっている状態の頭を指して「ごま塩頭」という。50代以降の男性に使われることが多い。髪の量は関係ない。(東京弁?)
    • 前歯の隙間が虫歯で黒くなってる人を指す言葉。(方言?)
  • ゴマを加工する動作から

[編集] ギャラリー

すり鉢に入れられた黒ゴマ


ゴマをまぶしたパン。ギリシャではクルーリ、トルコではシミットと呼ばれている。


[編集] 関連項目

大 家好!歡迎來到元福麻油廠的世界,首先恭喜您來到這接受新的資訊讓產業更有競爭力,我們是提供專業食用油製造商,應對廠商高品質的油品需求,我們可以協 助廠商滿足您對產業的不同要求,我們有能力達到非常卓越的客戶需求品質,這是現有相關技術無法比擬的,我們成功的滿足了各行各業的要求,包括:專業調味配 方、白麻油、黑麻油、花生油、苦茶油、食用油與食材配方調整等相關問題。我們的產品涵蓋了從民生食用油到工業食品級的配方設計;從家庭到五星級飯店;從小 型食品加工生產到大型食品工廠量產;全自動整合;我們的技術可提供您連續食品加工生產的效能,我們整體的服務及卓越的技術,恭迎您親自體驗!!

元福麻油廠(專製黑麻油、花生油、苦茶油、白麻油)YOUNG FULL FOOD COMPANY http://www.sesameoil.com.tw/、 元福麻油廠專業生產純正精煉的黑麻油、胡麻油、白麻油、小香油、花生油、苦茶油、茶籽油、茶油,特製的芝麻醬、黑麻醬、花生醬、香蔥醬,並有多種口味的北 港名產、傳統禮餅、北港囍餅、餅乾糖果、訂婚囍餅、古製醬菜、傳統麻咾、花生禮品,秉持發揚傳統榨油精華,創造健康的美食文化。

sesameoil 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()


元福麻油廠www.sesameoil.com.tw Reference source from the internet.


From Wikipedia, the free encyclopedia

Jump to: navigation, search
Sesame
Sesame plants
Sesame plants
Scientific classification
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Lamiales
Family: Pedaliaceae
Genus: Sesamum
Species: S. indicum
Binomial name
Sesamum indicum
L.

Sesame (Sesamum indicum) is a flowering plant in the genus Sesamum. The precise natural origin of the species is unknown, although numerous wild relatives occur in Africa and a smaller number in India. It is widely naturalised in tropical regions around the world and is cultivated for its edible seeds.

It is an annual plant growing to 50 to 100 cm (2-3 feet) tall, with opposite leaves 4 to 14 cm (5.5 in) long with an entire margin; they are broad lanceolate, to 5 cm (2 in) broad, at the base of the plant, narrowing to just 1 cm (half an inch) broad on the flowering stem. The flowers are white to purple, tubular, 3 to 5 cm (1 to 2 in) long, with a four-lobed mouth.


[edit] Origins

Despite the fact that the majority of the wild species of the genus Sesamum are native to sub-saharan Africa, Zohary and Hopf argue that sesame was first domesticated in India. They cite morphological and cytogenetic affinities between domesticated sesame and the south Indian native S. mulayanum Nair., as well as archeological evidence that it was cultivated at Harappa in the Indus Valley betweenlallalalla 2250 and 1750 BC, and a more recent find of charred sesame seeds in Miri Qalat and Shahi Tump in the Makran region of Pakistan. They regard the identification of sesame seeds in the finds from the tomb of Tutankhamun from ancient Egypt "might be true, but are in need of further verification."[1]

The word sesame is from Latin sesamum, borrowed from Greek sēsámon "seed or fruit of the sesame plant", borrowed from Semitic (cf. Aramaic shūmshĕmā, Arabic simsim), from Late Babylonian *shawash-shammu, itself from Assyrian shamash-shammū, from shaman shammī "plant oil".

[edit] Mythological background

According to Assyrian legend, when the gods met to create the world, they drank wine made from sesame seeds. In early Hindu legends, tales are told in which sesame seeds represent a symbol of immortality. "Open sesame," the famous phrase from the Arabian Nights, reflects the distinguishing feature of the sesame seed pod, which bursts open when it reaches maturity.[2]

[edit] Uses and nutrition

White sesame seeds

White sesame seeds

Sesame is grown primarily for its oil-rich seeds, which come in a variety of colors, from cream-white to charcoal-black. The small sesame seed is used whole in cooking for its rich nutty flavour (although such heating damages their healthful poly-unsaturated fats), and also yields sesame oil. Sesame seeds are sometimes added to breads, including bagels and the tops of hamburger buns. Sesame seeds may be baked into crackers, often in the form of sticks.

Sesame seeds can be made into a paste called tahini (used in various ways, including in hummus) and a Middle Eastern confection called halvah. In India, sections of the Middle East, and East Asia, popular treats are made from sesame mixed with honey or syrup and roasted (called pasteli in Greece). Sesame seeds are also sprinkled onto some sushi style foods. Ground and processed, the seeds can also be used in sweet confections. In Greece seeds are used in cakes, while in Togo, seeds are a main soup ingredient. The seeds are also used on bread and then eaten in Sicily. About one-third of the sesame crop imported by the United States from Mexico is purchased by McDonald's for their sesame seed buns (The Nut Factory 1999).[3]

Japanese cuisine uses sesame seeds in many ways. One is to make goma-dofu (胡麻豆腐) which is made from sesame paste and starch. Whole seeds are found in many salads and baked snacks as well. Chefs in tempura restaurants blend sesame and cottonseed oil for deep-frying. Tan and black sesame seed varieties are roasted and used for making the flavoring gomashio.

East Asian cuisines, like Chinese cuisine use sesame seeds and oil in some dishes, such as the dim sum dish, sesame seed balls (Traditional Chinese: ; Pinyin: mátuǎn), and the Vietnamese bánh rán.

Sesame flavour (through oil and roasted or raw seeds) is also very popular in Korean cuisine, used to marinate meat and vegetables.

Sesame oil was the preferred cooking oil in India until the advent of groundnut (peanut) oil.

The seeds are rich in manganese, copper, and calcium (90 mg per tablespoon for unhulled seeds, 10 mg for hulled), and contain Vitamin B1 (thiamine) and Vitamin E (tocopherol). They contain powerful antioxidants called lignans, which are also anti-carcinogenic. They also contain phytosterols, which block cholesterol production. Sesame contains one lignan unique to it called sesamin. The nutrients of sesame seeds are better absorbed if they are ground or pulverised before consumption.

There have been erroneous claims that Sesame seeds also contain a small amount of THC in each seed and when eaten enough can appear on any random screening. This error stems from a misunderstanding of the commercial drug Dronabinol, a synthetic form of THC. The normal delivery mechanism for synthetic Dronabinol is via infusion into sesame oil and encapsulation into Soft Gelatin Capsules. As a result many person are under the mistaken assumption that sesame oil naturally contains THC.

The above benefits of sesame seem to have been known from Historical times. Apparently the women of ancient Babylon would eat halva, a mixture of honey and sesame seeds, to prolong their youth and beauty, while Roman soldiers ate sesame seeds and honey to give them strength and energy.[4]

In general, the paler varieties of sesame seem to be more valued in the West and Middle East, while the black varieties are prized in the Far East.

Sesame oil is used for massage and health treatments of the body in the ancient Indian ayurvedic system with the types of massage called abhyanga and shirodhara. Ayurveda views sesame oil as the most viscous of the plant oils and believes it may pacify the health problems associated with Vata aggravation.

Although sesame leaves are edible as a potherb[1], recipes for Korean cuisine calling for "sesame leaves" are often a mistranslation, and really mean perilla[2].

[edit] Cultivation

Sesame output in 2005

Sesame output in 2005

Sesame is grown in many parts of the world on over 5 million acres (20,000 km²). The biggest area of production is currently believed to be India, but the crop is also grown in China, Burma, Sudan and Ethiopia et al. US commercial production reportedly began in the 1950s. Area in the U.S., primarily in Texas and southwestern states, has ranged from 10,000 to 20,000 acres (40 to 80 km²) in recent years; however, the U.S. imports more sesame than it grows.[5]

Pests Sesame is used as a food plant by the larvae of some Lepidoptera species, including the Turnip Moth.

[edit] See also

大 家好!歡迎來到元福麻油廠的世界,首先恭喜您來到這接受新的資訊讓產業更有競爭力,我們是提供專業食用油製造商,應對廠商高品質的油品需求,我們可以協 助廠商滿足您對產業的不同要求,我們有能力達到非常卓越的客戶需求品質,這是現有相關技術無法比擬的,我們成功的滿足了各行各業的要求,包括:專業調味配 方、白麻油、黑麻油、花生油、苦茶油、食用油與食材配方調整等相關問題。我們的產品涵蓋了從民生食用油到工業食品級的配方設計;從家庭到五星級飯店;從小 型食品加工生產到大型食品工廠量產;全自動整合;我們的技術可提供您連續食品加工生產的效能,我們整體的服務及卓越的技術,恭迎您親自體驗!!

元福麻油廠(專製黑麻油、花生油、苦茶油、白麻油)YOUNG FULL FOOD COMPANY http://www.sesameoil.com.tw/、 元福麻油廠專業生產純正精煉的黑麻油、胡麻油、白麻油、小香油、花生油、苦茶油、茶籽油、茶油,特製的芝麻醬、黑麻醬、花生醬、香蔥醬,並有多種口味的北 港名產、傳統禮餅、北港囍餅、餅乾糖果、訂婚囍餅、古製醬菜、傳統麻咾、花生禮品,秉持發揚傳統榨油精華,創造健康的美食文化。

sesameoil 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()


元福麻油廠www.sesameoil.com.tw Reference source from the internet.


維基百科,自由的百科全書

跳转到: 导航, 搜尋
花生

落花生 (Arachis hypogea)
分類
真核域(Eukarya)
植物界(Plantae)
被子植物門(Magnoliophyta)
雙子葉植物綱(Magnoliopsida)
豆目(Fabales)
豆科(Fabaceae)
亞科 蝶形花亞科(Faboideae)
落花生屬(Arachis)
落花生(A. hypogaea)
學名
Arachis hypogaea
L.

花生又稱落花生,亦稱長生果臺灣話稱為土豆日本落花生,但俗稱唐人豆南京豆歐洲一些國家則稱它為中國堅果

花生是雙子葉植物綱豆科,一年生草本植物。也稱植物花生的種子為花生。花生莖上開花,開花處落入泥土裡結出花生果。亦為主要的油料作物之一。

[編輯] 原產地

花生是豆科落花生屬的1種,俗稱花生。該屬約20余種,產南美東部。落花生原產巴西,現世界各地普遍引種。明代經由馬來群島傳入中國,南北各省均有栽培。

[編輯] 用途

花生的種子含豐富的脂肪(約50%)和蛋白質(24-36%)蛋白質中含有人體所必需的幾種胺基酸,故營養價值甚高,可直接作為食物,或提取食用油。榨油後的麩餅,為良好的家畜飼料及農作物的優質肥料。此處花生根部有豐富的根瘤,能固定空氣中的游離素。

[編輯] 花生過敏症

花生會引起極其罕見的過敏症。花生過敏的癥狀包括:血壓降低、面部和喉嚨腫脹,這些都會阻礙呼吸,從而導致休克。據英國研究人員統計,在英國,每200個人當中有大約一人對花生敏感。雖然部分人只是對花生有輕度過敏反應,但是,花生也會令一些人出現過敏性休克。在英國,每年大約有10個人因為對花生的過敏反應死亡。[1]2005年,英國研究人員宣佈,他們已經發現了花生是如何在部分人群體內引起過敏反應的。[2] 關於減輕花生過敏癥狀的方法,請參見BBC中文網報導
大 家好!歡迎來到元福麻油廠的世界,首先恭喜您來到這接受新的資訊讓產業更有競爭力,我們是提供專業食用油製造商,應對廠商高品質的油品需求,我們可以協 助廠商滿足您對產業的不同要求,我們有能力達到非常卓越的客戶需求品質,這是現有相關技術無法比擬的,我們成功的滿足了各行各業的要求,包括:專業調味配 方、白麻油、黑麻油、花生油、苦茶油、食用油與食材配方調整等相關問題。我們的產品涵蓋了從民生食用油到工業食品級的配方設計;從家庭到五星級飯店;從小 型食品加工生產到大型食品工廠量產;全自動整合;我們的技術可提供您連續食品加工生產的效能,我們整體的服務及卓越的技術,恭迎您親自體驗!!

元福麻油廠(專製黑麻油、花生油、苦茶油、白麻油)YOUNG FULL FOOD COMPANY http://www.sesameoil.com.tw/、 元福麻油廠專業生產純正精煉的黑麻油、胡麻油、白麻油、小香油、花生油、苦茶油、茶籽油、茶油,特製的芝麻醬、黑麻醬、花生醬、香蔥醬,並有多種口味的北 港名產、傳統禮餅、北港囍餅、餅乾糖果、訂婚囍餅、古製醬菜、傳統麻咾、花生禮品,秉持發揚傳統榨油精華,創造健康的美食文化。

sesameoil 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()


元福麻油廠www.sesameoil.com.tw Reference source from the internet.


出典: フリー百科事典『ウィキペディア(Wikipedia)』

ゴマとは、

  1. 胡麻)植物の名前の1つ。本記事で説明する。
  2. 仏教用語の1つ。護摩
  3. (Goma)コンゴ民主共和国(旧称・ザイール共和国)東部の都市についてはゴマ (都市)参照。
  4. ブルンジの打楽器についてはゴマ (打楽器)参照。
  5. 京都府にあるJR山陰本線の駅。胡麻駅


?ゴマ

ゴマの実
分類
: 植物界 Plantae
: 被子植物門 Magnoliophyta
: 双子葉植物綱 Magnoliopsida
: ゴマノハグサ目 Scrophulariales
: ゴマ科 Pedaliaceae
: ゴマ属 Sesamum
: ゴマ S. indicum
学名
Sesamum indicum L.
和名
ゴマ
英名
sesame

ゴマ(胡麻、英:sesame、学名:Sesamum indicum)は、ゴマ科ゴマ属の一年草。

インドまたはエジプトあるいはアフリカ原産とされる。古くから食用とされ、日本にはを経由して入ったとされる。健康食品としても注目されている。


[編集] 植物学的特徴

草丈は約1mになり、葉腋に薄紫色の花をつけ、実の中に多数の種子を含む。旱魃に強く、生育後期の乾燥にはたいへん強い。逆に多雨は生育が悪くなる。

[編集] 栽培

栽培
あまり培地を選ばず、また手間もそれほどかけることなく栽培できる。5月から6月頃、畦に二条まきする。発芽適温は20度から30度で、適当な水分と温度とがあれば容易に発芽する。本葉が二枚になり草丈が成長してきたら、2回程度間引きを行い、株間を開ける。収穫は9月頃。(西日本の暖地の場合)
品種
欧米では白ゴマしか流通しておらず、アジアは半々。金ゴマは主にトルコで栽培されているらしい。

[編集] 主な産地

[編集] 歴史

アフリカのサバンナに約30種の野生種が生育しており、ゴマの起源地はサバンナ地帯、エチオピアの内陸部であろうというのが有力である。ナイル川流域では5000年以上前から栽培された記録がある。日本でも縄文時代の遺跡からゴマが出土している。

[編集] 食材としてのゴマ

種皮の色によって黒ゴマ、白ゴマ、茶ゴマに分けられるが、栄養的にはほとんど差がない。

[編集] 栄養価

脂質はオレイン酸リノール酸が80%を占め、たんぱく質も豊富に含む。 リグナンというポリフェノールを多く含む。

[編集] 食用

食材として
鞘の中に入った種子を食用とする。鞘から取り出し、洗って乾燥させた状態(洗いゴマ)で食用となるが、生のままでは種皮が固く香りも良くないので、通常は炒ったもの(炒りゴマ)を食べる。また、剥く、切る、擦りつぶすなどして、料理の材料、薬味香辛料として用いられる。
ゴマはしばしばふりかけに含まれる。ほとんど目立たない脇役だが、ゴマと食塩を混ぜただけの「ごま塩ふりかけ」では珍しく主役の位置を占める。なお、ごま塩ふりかけは赤飯にかけることが多い。また、ゴマ自体に醤油などで風味付けした「ゴマふりかけ」も存在する。
胡麻油
含油率が約50%以上あるため、絞って胡麻油として用いられる。
アレルギー
栄養価が高く健康に良いとされているゴマではあるが、近年、子供を中心にゴマアレルギーが急増している。日常、知らず摂取する機会の多い食品だけに、子供やアレルギー体質の人は注意が必要だと思われる。

[編集] ゴマに関する言葉

  • ゴマが弾ける様子から
    • アラビアンナイト」の中の一話、「アリババと40人の盗賊」に出てくる、秘密の洞窟の扉を開ける掛け声が「開け~ゴマ!」。ゴマの種がはじけ出る様から、かの地で慣用句として使われている、らしい。アラビア語では、「イフタフヤーシムシム」。
  • 形状から比喩的に - ゴマは、外見が黒いドットであることから、シンボル的な意味で用いられることがある。
    • へそのゴマ - へそに溜まる垢。成分には諸説ある。分泌物、皮脂の老廃物、衣服の繊維など。へそは皮膚が薄くなっており傷つきやすく、また傷ついた場合の衛生管理が難しいので、掃除するときは十分な注意が必要である。
    • 黒ゴマを散らしたような黒い斑点が特徴のアザラシには「ゴマフアザラシ」という名前がついている。森下裕美四こま漫画少年アシベ』に登場するゴマフアザラシの赤ちゃんの名前は「ゴマちゃん」である。
    • 画像・映像処理の分野では、ゴマを散らしたような点々としたノイズを「ごま塩ノイズ」と呼ぶ。
    • 白髪が混じっている状態の頭を指して「ごま塩頭」という。50代以降の男性に使われることが多い。髪の量は関係ない。(東京弁?)
    • 前歯の隙間が虫歯で黒くなってる人を指す言葉。(方言?)
  • ゴマを加工する動作から

[編集] ギャラリー

[編集] 関連項目

大 家好!歡迎來到元福麻油廠的世界,首先恭喜您來到這接受新的資訊讓產業更有競爭力,我們是提供專業食用油製造商,應對廠商高品質的油品需求,我們可以協 助廠商滿足您對產業的不同要求,我們有能力達到非常卓越的客戶需求品質,這是現有相關技術無法比擬的,我們成功的滿足了各行各業的要求,包括:專業調味配 方、白麻油、黑麻油、花生油、苦茶油、食用油與食材配方調整等相關問題。我們的產品涵蓋了從民生食用油到工業食品級的配方設計;從家庭到五星級飯店;從小 型食品加工生產到大型食品工廠量產;全自動整合;我們的技術可提供您連續食品加工生產的效能,我們整體的服務及卓越的技術,恭迎您親自體驗!!

元福麻油廠(專製黑麻油、花生油、苦茶油、白麻油)YOUNG FULL FOOD COMPANY http://www.sesameoil.com.tw/、 元福麻油廠專業生產純正精煉的黑麻油、胡麻油、白麻油、小香油、花生油、苦茶油、茶籽油、茶油,特製的芝麻醬、黑麻醬、花生醬、香蔥醬,並有多種口味的北 港名產、傳統禮餅、北港囍餅、餅乾糖果、訂婚囍餅、古製醬菜、傳統麻咾、花生禮品,秉持發揚傳統榨油精華,創造健康的美食文化。

sesameoil 發表在 痞客邦 留言(0) 人氣()